Maak keuzes voor jezelf en niet voor anderen!
Wat begint als een vakantiebaantje, kan zomaar uitgroeien tot een carrière waarin je niet alleen zelf groeit, maar ook anderen helpt ontwikkelen. In dit interview vertelt Wesley van Boxtel hoe hij zijn weg vond in de tegelzetterswereld, welke uitdagingen hij tegenkwam en waarom hij nu met zoveel plezier jong talent begeleidt. Lees zijn verhaal in onze rubriek 5 vragen aan…
Wat wilde je worden toen je klein was?
Mijn opa was allround bouwvakker, en daardoor leek dat mij ook een mooi beroep. Uiteindelijk ben ik ‘met geluk’ tegelzetter geworden. Het begon namelijk als een vakantiebaantje. Eerst waste ik vrachtwagens, maar dat vond ik niks. Toen belde ik een tegelzettersbedrijf voor vakantiewerk, en zo rolde ik erin.
Welke middelbare school heb je gezeten?
Op Doregraaf! Toentertijd was dat de LTS (Lagere Technische School). Ik heb zelfs nog les gehad van meneer (Hans) Geerts.
Heb je daarna nog een vervolgopleiding gedaan?
Ik werkte vijf jaar als leerling tegelzetter bij Raaijmakers. Maar op een gegeven moment zei mijn baas dat ik niet genoeg vooruitging en nog steeds op leerling niveau zat. Toen besloot ik weer naar school te gaan, bij Bouwmensen Mierlo. Daar heb ik veel nieuwe dingen geleerd en een andere kijk op het vak gekregen. Ik deed er meer praktijkervaring op en leerde op het ROC ter Aa de theorie erbij (mbo niveau 2).
Door mijn werkervaring kon ik de opleiding sneller afronden en binnen een jaar haalde ik ook nog mijn mbo niveau 4.
Wat doe je nu?
Ik ben tegelzetter én leermeester, dus ik leid samen in het bedrijf leerling-tegelzetters op. Ik toets praktijk examens en test hun theoretische kennis door vragen te stellen.
Daarnaast ben ik wedstrijdorganisator van de wedstrijd tegelzetter bij World Skills. Hiervoor ben ik ook vakjury. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, maar in samenwerking met veel andere partijen. Ik help deelnemers om, ondanks hun zenuwen, trots te zijn op hun werk en op zichzelf. Ik geef altijd veel complimenten en probeer ze positief te stimuleren. Dat hebben ze nodig, want tijdens het werk komen ze altijd problemen tegen die ze zelf moeten oplossen. Mooi en dankbaar werk!
Heb je een tip voor onze huidige leerlingen?
Doe vooral wat je leuk vindt! Maak keuzes voor jezelf en niet voor anderen. Als je iets echt wilt, dan gaat het je lukken.