Het zit in mijn karakter om mensen te willen helpen

Gemert, Juni 2021
 

Derdejaars leerlingen Miranda Crooijmans (15) en Aisha Ceesay (14) volgen op locatie Doregraaf het profiel Zorg & Welzijn. Hoewel je op de vmbo-pro-locatie van het Commanderij College een ruime keus hebt uit vier praktijkgerichte profielen, was het voor Miranda en Aisha makkelijk kiezen. Miranda: “Ik wist eigenlijk al vanaf de basisschool dat ik de zorg in wil.” 
 

“Mijn ooms, tantes, mijn oma; ze werken allemaal in de zorg”, somt Miranda op. “Voor mij was de keus niet moeilijk. Het zit in mijn familie om mensen te willen helpen.” Uiteindelijk hoopt ze in de gehandicapten- of ouderenzorg terecht te komen. Haar stage in de gehandicaptenzorg bevestigde dat ze de juiste keus maakt. “Ik mocht er helpen met het smeren van boterhammen en brengen van koffie aan de cliënten. Het is heel dankbaar werk. Dat vind ik er zo mooi aan.” 
 

Karakter 
Leerlingen van locatie Doregraaf maken in het eerste jaar kennis met alle profielvakken. Aan het einde van dat jaar maken zij een profielkeuze. Naast Zorg & Welzijn kunnen leerlingen ook voor Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Groen kiezen. Die laatste profielen kon ook Aisha al snel wegstrepen. “De zorg past bij mij. Het zorgen voor anderen zit in mijn karakter. Dat zegt mijn moeder ook. Wat ze uiteindelijk als beroep wil doen, weet ze nog niet. “Misschien verpleegkundige of werken in de kinderopvang.” Maar er is nog een optie. Ik heb op school stagegelopen bij de docent Engels – ik ben goed in dat vak. Hoewel ik het totaal niet verwacht had, vond ik het docentschap ook erg leuk. Vooral het verder helpen van andere leerlingen.” 
 

Vmbo-kader 
Volgend jaar gaan de twee klasgenoten hun laatste jaar op Doregraaf tegemoet. Althans, hun laatste jaar als leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg. “We willen allebei daarna doorstromen naar de kaderberoepsgerichte leerweg, dus we plakken er nog een jaar aan vast”, zegt Miranda. Daardoor kunnen de meiden op een hoger niveau instromen op het mbo. Voor Miranda extra speciaal, want zij zette al de stap van het praktijkonderwijs, naar de schakelklas en vervolgens naar vmbo-basis. “Daar kan ik wel trots op zijn”, zegt ze bescheiden. “Ik had nooit gedacht een ‘leermens’ te worden.” 
 

Leertuin 
Drie jaar geleden begonnen Aisha en Miranda hun middelbareschooltijd op Doregraaf. “De tijd is echt snel gegaan”, vindt Aisha. “Ik kwam hier echt nog als een kind binnen en denk nu na over mijn vervolgopleiding. Voor mij was de leertuin (ruimte waar leerlingen onder begeleiding en in alle rust hun schoolwerk kunnen maken) één van de redenen om naar deze school te gaan. En er is hier een gezellige sfeer”, concludeert ze, terwijl op de achtergrond muziek uit de aula hoorbaar is


Inmiddels zitten Miranda en Aisha in leerjaar 4. 
 

 

Cookie instellingen