‘Het fijne aan mijn school is dat je er veel met je handen werkt’

Leerlingen uit groep 8 maken rond deze tijd hun middelbare schoolkeuze. Mare van der Burgt deed dat ook. Ze vertelt over haar eerste half jaar op het Commanderij College, locatie Doregraaf (vmbo-pro). “Ik vond de overgang naar de middelbare school niet zo heel spannend.”

Waarom koos je voor Doregraaf?
“Het fijne aan mijn school vind ik dat je er veel met je handen kunt werken. Dat wil ik later ook gaan doen in mijn baan. Thuis help ik mijn vader – hij is boer – best vaak. Soms kijk ik tussen het afvalhout op de boerderij om te zien of er nog iets leuks tussen zit. Daar ga ik dan samen met mijn broertje iets van maken. We hebben al eens een tafel en een houten kistje gemaakt. Ik wil later dan ook met hout gaan werken."

Dat betekent dat je het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) kiest, of niet?
“Klopt. In het eerste jaar leer je alle profielen kennen dus ook Groen, Zorg & Welzijn en Produceren, Installeren en Techniek. Je krijgt les in alle profielvakken en na je eerste jaar maak je een profielkeuze. Ik wist al snel dat ik voor het profiel Bouwen, Wonen en Interieur ging kiezen. En dat is niet meer veranderd. Mijn moeder zei ook: BWI is echt iets voor jou.”

Wat doe je de eerste week op school en hoe vond je dat?
“Dan leer je de school kennen. Je ontmoet je coach (iedere leerling heeft een persoonlijke coach), je stelt je laptop goed in en je doet activiteiten. Wij sloten de eerste week af met een picknick. Ik vond de overgang naar de middelbare school niet zo heel spannend. Ik liet het gewoon gebeuren. Wel vond ik het jammer dat ik mijn vriendinnen van de basisschool minder zou gaan zien. De grootste verandering vind ik dat je wisselt van lokaal en van docent én dat je meer huiswerk hebt. Met het plannen van je huiswerk helpt je coach je. Het is fijn dat zij er is, want ik kan altijd bij haar terecht als ik een vraag heb. Er zijn dus wel wat veranderingen, maar daar raak je heel snel aan gewend.”

Heb je een tip voor toekomstige brugklassers?
“Blijf jezelf en doe niet stoer over dat je op de middelbare school zit. Als je jezelf bent, krijg je ook vriendinnen die bij je passen.”
Cookie instellingen