Een hovenier moet van alle markten thuis zijn

Deze keer stellen we 5 vragen aan Danny Raaijmakers, eigenaar van Hoveniersbedrijf de Paashoef. Danny wist al op jonge leeftijd dat hij hovenier wilde worden. Benieuwd welke opleidingen hij heeft gedaan en wat het hoveniersvak precies inhoudt? Check onderstaand interview!
 
 
Wat wilde je worden toen je klein was?
Ik was als kind altijd heel graag buiten. Toen ik een jaar of 11 was ging ik al regelmatig werken bij een Hoveniersbedrijf dat bij mijn ouders in de straat was gevestigd. Vanaf toen kan ik me herinneren dat ik hovenier wilde worden.


Welke middelbare school heb je gezeten?
Ik ben begonnen op het VWO, maar had al snel in de gaten dat ik dit niet nodig had om mijn doel om hovenier te worden, te bereiken. Ik ben toen naar de Mavo gegaan. Deze heb ik afgerond.


Heb je daarna nog een vervolgopleiding gedaan?
Na de Mavo ben ik naar de middelbare tuinbouwschool gegaan in Nijmegen. Ik heb daar de 4-jarige opleiding voor kaderfunctionaris gevolgd. Na de opleiding heb ik nog een 2-jarige dagopleiding gedaan tuinontwerp en management. Daar heb ik leren ontwerpen op het niveau van de Tuinarchitect.


Wat doe je nu?
In 2014 heb ik Hoveniersbedrijf de Paashoef overgenomen. Ik ben  hier 16 jaar in dienst geweest. De overname was mij een mooie kans om me als zelfstandige te kunnen vestigen. We zijn uitgegroeid tot een bedrijf dat zich richt op ontwerp/aanleg/onderhoud van tuinen. Kortom, we hebben het gehele proces van tuinontwerp tot oplevering van een nieuwe tuin in eigen beheer. 


Heb je een tip voor onze huidige leerlingen?
De afgelopen 20 jaar heeft er een aardverschuiving plaatsgevonden in het hoveniersvak. Het werk is ontzettend veranderd. Naast het traditionele tuinwerk, doet een hovenier veel meer. De hovenier van tegenwoordig moet van alle markten thuis zijn. Hij moet kunnen timmeren, tegels leggen, lassen, bestraten, metselen enz. Kijk eens op onze website maar ook eens op diverse sites van collega hoveniersbedrijven wat er allemaal voor werk wordt gemaakt door hoveniers en je zult zien dat er in weinig beroepen zoveel variatie in werkzaamheden zit als ons vak.
Cookie instellingen